Meer nieuws

Fraudeurs gebruiken jongeren als geldezels

26 maart 2018

Fraudeurs gebruiken jongeren als geldezels

Cybercriminelen rekruteren nu ook jongeren als geldezels om gestolen geld door te sluizen. Ze benaderen de jongeren hiervoor in hun eigen leefwereld via sociale media, group chats en zelfs in uitgangsbuurten. Dat meldt Febelfin in een persbericht.

“Wil je snel geld verdienen?” Met deze vraag benaderen cybercriminelen jongeren om hen te overhalen hun bankkaart even uit te lenen tegen een vergoeding. De fraudeurs gebruiken die bankkaart dan om gestolen geld door te sluizen.

Wanneer jongeren worden gecontacteerd om als geldezel op te treden, staan ze in direct contact met criminelen. Gaan ze in op de vraag van de fraudeur, dan plegen ze bovendien zelf een strafbaar feit en kunnen ze strafrechtelijk vervolgd worden. Indien het gaat om minderjarigen, kunnen de ouders aansprakelijk gesteld worden.

De jongeren die in deze val trappen, beseffen vaak niet dat ze zich schuldig maken aan strafbare feiten en hun veiligheid en die van hun omgeving op het spel zetten.

Bespreek daarom als ouder dit onderwerp met je kinderen. Maak jongeren bewust van het feit dat ze hun bankkaart, hun rekening of bancaire codes nooit mogen doorgeven aan derden.

Lees hier het persbericht van Febelfin.

Beheer uw rekeningen online

Zoek uw agent